1 reactie

Over het (on)nut van christelijke maniertjes

Made by Hettie WemmersEnkele eeuwen geleden was er een klooster, bemand door een aantal monniken. Elke morgen en elke avond gingen ze op de knieën om hun gebeden op te zenden. Twee keer brachten ze zo een uur in volledige concentratie door. Waar hij vandaan kwam, wisten ze niet, maar op een dag verstoorde een kat de gebeden van de monniken. Ze zetten hem buiten de deur, maar het beest kwam elke dag terug. En werd steeds vindingrijker, buiten de deur zetten hielp niet meer. Soms verstopte het beest zich al binnen en kwam pas halverwege het gebed tevoorschijn. Het was voor de monniken erg moeilijk om geconcentreerd te blijven, als de kat rond liep. Omdat de monniken erg vredelievend waren, konden ze het niet over hun hart verkrijgen om de kat te doden. Ze bedachten een andere oplossing. Voor het tijd was voor de gebeden, gingen enkele monniken opzoek naar de kat en sloten deze op in een juten zak. Na de gebeden lieten ze het dier weer vrij.

Jaren gingen heen en elke dag werd de kat twee keer gevangen en in een zak gestopt. Met de monniken werd ook de kat ouder en op een dag ging hij dood. Omdat de monniken inmiddels zo gewend waren om een kat te vangen, gingen ze direct op zoek naar een andere kat. Zodat ze bij aanvang van de gebeden een kat hadden om in een zak te doen. De jaren vervolgden zich en daarmee vele katten.

Zo ken ik vandaag de dag nog wat van die gewoontes die er in zijn geslopen, zonder dat men weet waarom we ze doen. Of die nog wel een waardevolle betekenis hebben, maar klakkeloos en zonder er bij na te denken gedaan worden. Zoals het bezigen van bepaalde uitdrukkingen.

Een mooie uitdrukking, zeker ook gegrond op bijbelse normen is de uitdrukking ‘bij leven en welzijn’. We moeten natuurlijk wel elk moment van de dag beseffen dat we kunnen sterven. Dus zelfs voor een afspraak over een uur zeggen we ‘bij leven en welzijn’, typen we een oneerbiedig ‘blew’ of schrijven we een officieel ‘DV’. Mooi om te zien, dat waar de Bijbel over het algemeen tot in de puntjes vergeestelijkt wordt, Jakobus 4: 15 zo letterlijk genomen wordt. Dat de uitdrukking ook te onpas gebruikt kan worden, blijkt wel uit een afkondiging die ik ooit een predikant vanaf de kansel hoorde doen: ‘Bij leven en welzijn zal meneer Jansen op vrijdag 9 mei begraven worden.’ En zelfs in rouwadvertenties wordt met regelmaat een DV vermeld. Alsof die persoon niet begraven zal worden als ‘wij’ niet meer leven.

Een andere gewoonte, die misschien wat gevoeliger ligt, is het handen vouwen tijdens het bidden. Ik heb regelmatig een reprimande gekregen om dat ik mijn armen over elkaar had tijdens het bidden. Op mijn vraag: ‘Waarom vouwen?’, kreeg ik als antwoord: ‘Dat is eerbiedig.’ En in het lied ‘Samen in de naam van Jezus’  werd de regel ‘Vader met geheven handen’ vertaald met ‘Vader met gevouwen handen.’ Blijkbaar wordt 1 Timothëus 2: 8 iets minder letterlijk opgevat: ‘Ik wil dan dat de mannen op alle plaatsen bidden met opheffing van heilige handen..’ (HSV) Er is mij uitgelegd dat de gewoonte van het vouwen van de handen voortkomt uit een gebrek aan concentratie. Als je je handen kunt bewegen ben je sneller afgeleid, wat op zich denkbaar is, de gebeden van 20 minuten in bepaalde kerken in ogenschouw nemend. Alleen vraag ik mij dan af waarom de armen over elkaar minder eerbiedig is. Maar nee, dat is geen gebedshouding. De bijbel geeft ons een duidelijk voorbeeld voor een gebedshouding. In de zojuist genoemde tekst, maar ook in bijvoorbeeld Psalm  28, 63, 77, 88, 134 en 141 en 1 Kon. 8: 54. Gevouwen handen worden daarentegen alleen in negatieve zin vermeld. Spreuken 6: 9, 10: ‘Hoelang luiaard, blijft u liggen? Wanneer staat u op uit uw slaap? Een beetje slapen, een beetje sluimeren, een beetje liggen met gevouwen handen!’

Waarom maken wij ons druk over zoveel uiterlijk vertoon, terwijl God het hart aanziet? Gaan we daarmee niet de farizeeërs achterna?

Nog meer voorbeelden van verheven christelijke maniertjes? We horen ze graag!

 

Advertenties

Eén reactie op “Over het (on)nut van christelijke maniertjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: